
 

   

 

Licensure requirement for short sale negotiations 
Since the passage of SB 2226, which implements federal requirements of The Secure and Fair 
Enforcement for Mortgage Licensing Act of 2008, many have asked if a real estate sales associate or 
broker may negotiate a short sale for a fee without having to be licensed as a mortgage broker through 
the Office of Financial Regulation under Ch. 494, F.S.  Following are general guidelines: 

May a real estate licensee negotiate a short sale? On July 31, 2009, Gregg Morton, Chief 
Counsel for the Office of Financial Regulation, issued an opinion regarding whether a real estate 
licensee who is engaged in short sale transactions must comply with section 494.00296, F.S. Morton 
assumed the following facts:  A real estate licensee is asked by a client to list a house for sale. The 
licensee ascertains that the fair market value of the house is less than the amount owed. The licensee 
enters into dialogue with the client’s lender to see if a short sale is acceptable. The only remuneration 
sought by the licensee is a commission on the sale.  No additional fees are sought by the real estate 
licensee for the negotiation or dialogue with the lender. 

May a real estate licensee receive an upfront fee for the negotiation of the short sale? 
Morton stated that he is assuming the licensee is not paid upfront and does not receive an advance 
fee, and that the commission would not be set higher or be split more favorably with another real estate 
licensee based on the additional work involved in negotiating with the mortgage holder. Morton added 
that as long as the only remuneration sought is the commission for the sale of the property and no 
other fees are collected for the dialogue with the lender, the activity mentioned would not fall under 
the section 494.00296, F.S. Note this is the opinion of Morton, chief counsel, and not the opinion of 
the Office of Financial Regulation as a regulatory body.   

Do I need a mortgage broker’s license to continue to list and sell short sales? No. If you 
enter into a dialogue with the lender to see if a short sale is acceptable, and if you do not charge an 
additional or upfront fee or increased commission for such a dialogue, you would not be required to get 
a mortgage broker license, according to Morton. Read his letter here.  

I have created a separate company which charges additional fees for the negotiation of 
short sales. There is so much additional work with these transactions. Why am I 
unable to charge for it? If you act outside of the parameters described above (i.e., charge an up-
front fee, additional fee or additional commission; create a separate company to negotiate short sales; 
give advice on deficiency or tax liability; or give advice on the best solution for a distressed owner of 
property) you could be engaging in mortgage brokering services or tax consulting services without 
having a valid license, or you may be engaging in unauthorized practice of law. 

This publication is provided as a service to members of the Florida Realtors and is intended for educational use only. Opinions or suggestions in this 
publication do not necessarily represent the official policies or positions of Florida Realtors. Florida Realtors does not accept responsibility for any 
misinterpretation or misapplication by the reader of the information contained in this article. The publishing of this material does not constitute the 
practice of law nor does it attempt to provide legal advice concerning any specific factual situation. FOR ADVICE ON SPECIFIC LEGAL 
PROBLEMS CONSULT LEGAL COUNSEL.  

http://www.flsenate.gov/session/index.cfm?Mode=Bills&SubMenu=1&Tab=session&BI_Mode=ViewBillInfo&BillNum=2226&Chamber=Senate&Year=2009&Title=-%253EBill%20Info%253AS%202226-%253ESession%202009
http://www.floridarealtors.org/LegalCenter/HotTopics/upload/Fla_Assoc_of_Realtors_Opinion_re_494_00296.pdf

